EUROPEJSKI PROGRAM " OWOCE I WARZYWA W SZKOLE" 

rok szkolny 2014/2015

 

Nasza szkoła korzysta z dofinansowania z budżetu Unii Europejskiej w ramach europejskiego programu „Owoce w szkole".

 Darmowe owoce i warzywa otrzymują uczniowie klas I – III i oddziały przedszkolne, łącznie 345 uczniów

Głównym celem programu jest długoterminowa zmiana nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania edukacyjne realizowane w szkołach podstawowych.

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się:
- świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
- świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),
- soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jenorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

WYBRANE DZIAŁANIA KSZTAŁTUJĄCE ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE UCZNIÓW

W RAMACH PROGRAMU "OWOCE I WARZYWA W SZKOLE".

film


Dlaczego należy jeść owoce i warzywa?

Nasza dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Czy wiecie dlaczego warto zadbać o odpowiednią ilość warzyw i owoców w diecie?

Odpowiedź na to pytanie znają uczniowie klasy II c. Należy je jeść ponieważ:
 wzmacniają odporność,
 są zdrową przekąską,
 dostarczają energii,
 jesteśmy szczupli,
 są źródłem witamin,
 zawarty w owocach i warzywach błonnik reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Wyposażeni w taką wiedzę przeszliśmy do działania. Po raz kolejny założyliśmy klasowy ogródek.

Tym razem hodowaliśmy szczypior, który wykorzystaliśmy do przygotowania wspólnego śniadania. Było smacznie i zdrowo. Polecamy!


OWOCE i WARZYWA W SZKOLE – Skąd się wzięło śniadanie?


W trakcie zajęć uczniowie klasy II c próbowali odpowiedzieć na pytania:
• Skąd się wzięło śniadanie?
• Dlaczego każdy dzień powinniśmy od niego zacząć?
• Jakie zdrowe produkty powinny znaleźć się na talerzu podczas śniadania?
Sposobnością do zastosowania w praktyce zdobytej wiedzy było spotkanie z okazji urodzin Bartka
i Kamila, w którym uczestniczyli wszyscy uczniowie naszej klasy. Bawiliśmy się dobrze - własnoręcznie przygotowaliśmy kanapki z naszych krajowych produktów. Były smaczne i na pewno zdrowe!


Od połowy października 2010 r. do połowy czerwca 2011 roku, przez dwadzieścia tygodni 267 uczniów naszej szkoły z kl. I-III będzie otrzymywało w szkole „bezpłatne owoce i warzywa”.

Program „Owoce w szkole” to narodowy program wdrożenia dobrych nawyków żywieniowych, przeciwdziałania otyłości u dzieci, zapobiegania chorobom cywilizacyjnym spowodowanym nieodpowiednią dietą, zatrzymania spadku konsumpcji owoców i warzyw w Polsce.

Trzy razy w tygodniu uczniowie otrzymują jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego warzywnego.

W ramach programu dzieci uczestniczą w prowadzonych przez szkołę działaniach towarzyszących m.in. zajęciach dotyczących prawidłowych nawyków żywieniowych i zdrowego stylu życia, przedstawienia roli witamin w naszym życiu, omówienia skutków złego odżywiania. Uczestniczą w konkursach plastycznych, kulinarnych, literackich, wykonują gazetki tematyczne.

W trakcie prowadzonych działań uczniowie dostaną materiały edukacyjne związane z tą tematyką.